Az új építésű lakások vásárlása nagy népszerűségnek örvend az utóbbi években.

Új építésű ingatlan vásárlása

Az új építésű lakások vásárlása nagy népszerűségnek örvend az utóbbi években. Mint minden döntésnek, ennek a választásnak is számos pozitív és negatív oldala van. Ezeket fogjuk a következőkben sorra venni, hogy egy teljesebb képet kaphassunk, mire is érdemes odafigyelni, ha új építésű ingatlant szeretnénk vásárolni.

Meg tudjuk-e vásárolni, a még csak tervező asztalon létező ingatlant?

Az új építésű lakások esetében gyakran előfordul, hogy már az építési munkálatok megkezdése előtt eladják őket. Ennek jogi akadálya nincsen, ha tervekkel és az építési engedélyekkel már rendelkezik. Legfőbb előnye, hogy ilyenkor akár 10-20%-kal is olcsóbban hozzájuthatunk az ingatlanhoz. További kedvezmény számunkra az is, hogy az új építésű ingatlanokra adókedvezményt vezettek be, így mindössze 5%-os adóval kell számolnunk.

De miért dönthetünk még egy lényegében nem létező ingatlan mellett? Az előre megkötött szerződés által – melyben az eladó vállalja az ingatlan felépülését, annak társasházzá alakítását, továbbá a részünkre való átruházását adásvételi szerződéssel – csak rajtunk múlik, hogy az ingatlan felépülése után a teljes árat megfizetve valóban a miénk lesz-e. Mivel a szerződéskötésnek hála az eladó már nemigen gondolhatja meg magát a későbbiekben. Az eladóval kötött szerződés továbbá biztosítja számunkra, hogy az ingatlant más vevő már ne kaphassa meg előttünk. Természetesen van rá lehetősége, hogy elálljon a szerződéstől, de ebben az esetben a szerződésben előre megegyezett összeget meg kell fizetnie a számunkra.

Kockázatos?

Új építésű lakások esetében igen nagy kockázatról beszélhetünk, mivel a vevő lényegében előre fizeti ki a még nem létező ingatlant. A még nem felépült ingatlanok esetében a vevő jellemzően az építés folyamata alatt több részletben fizeti ki az ingatlan árát, azonban az ingatlan elkészülésének határán jellemzően a vételár már csak kis hányadával tartozik az eladónak. Előfordulhat azonban, hogy a munkálatok bedőlnek és az ingatlan nem készül el. Ebben az esetben a vevő nem tudja megkapni a lakását, a visszafizetések pedig kérdésesek, hiszen a kifizetett összegeket maga a beruházás már felemésztette. Ezért fontos körültekintőnek és elővigyázatosnak lennünk. Nézzük is mik azok, amikre mindenképpen figyelmet kell szentelnünk.

Mire érdemes odafigyelni, ha új építésű ingatlant szeretnénk venni?

 1. Fontos arról meggyőződnünk, hogy a megvásárolni kívánt lakás rendelkezik-e pontos műszaki leírással, ami a kivitelezéssel kapcsolatos minden adatot tartalmazza. Ez abból a szempontból is segítségünkre lehet, hogy könnyebben elképzelhessük a lakásunk kinézetét (pl: milyen lesz a parketta vagy hogyan helyezkednek el a szobák).

 2. Nézzünk utána, hogy a telek kinek a tulajdonában van. Abban az esetben, ha a tulajdonos nem az eladó vagy a kivitelező, győződjünk meg arról, hogy ennek ellenére van jogosultságuk azon a telken építkezni.

 3. Ellenőrizzük, hogy az eladó, a kivitelező és maga a projekt is létezik. A kivitelezőnek könnyen utánanézhetünk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nyilvántartásában. Ha a „felfüggesztett kivitelezők” között találunk rájuk, jobb mellőzni a szerződéskötést velük.

   

 4. Győződjünk meg róla, hogy rendelkezésükre áll-e jogerős építési engedély. Ugyanis, ha ezzel nem rendelkeznek, akkor értelemszerűen nem kezdhetőek meg az építkezési munkálatok.

   

 5. Tájékozódjunk, hogy a társasház alapító okirat tervezet létrejött-e, illetve benyújtásra került-e a földhivatalban.

   

 6. Fontos ellenőrizni, hogy a tervrajzok összhangban vannak-e az alapító okiratban foglaltakkal és az adásvételi szerződés tervezettel.

Az otthonteremtési támogatások jelentős része a meglévő, vagy a tervezett gyermekekkel igényelhető a családoknak.

Előszerződés vagy végleges szerződés?

Új építésű ingatlan esetében előszerződést vagy rögtön végleges szerződést érdemesebb kötni?

Az utóbbi lehetővé teszi, hogy vevőként, az ingatlan tulajdoni lapján már a mi nevünk is fel legyen tüntetve. Ez esetben osztatlan közös tulajdonba kerülünk a többi vevővel a társasház hivatalos bejegyzéséig. A földhivatali bejegyzés és az albetétesítés után azonban új tulajdoni lap kerül kiírásra és az adott lakásra kerülünk bejegyzésre, mint tulajdonosok.

Ha az előszerződés kötés mellett döntünk, csak a társasház hivatalos bejegyzése után leszünk feltüntetve, mint tulajdonos.

Tehát, ha mindkét fél beleegyezik, nem szükséges az előszerződés megkötésével bajlódnunk, egyből a végleges adásvételi szerződés megkötésére is van lehetőségünk. Azonban célszerű csak a korábban felsorolt dolgok ellenőrzése után, illetve az építkezés egy már előrehaladottabb állapotában megtenni ezt a nagy lépést. Ilyenkor már könnyebben fogalmazhatunk meg konkrétumokat, előírásokat a végleges szerződésben