Tanácsok társasházi lakás vásárláshoz

Tanácsok társasházi lakás vásárláshoz

A lakásvásárlás mindenki számára nagy döntés, mely során félretett pénzünk egy jó részétől is meg kell válnunk, az álomotthonunkért cserébe. Hogy a kiválasztott lakás valóban az álomotthonunk lehessen, fontos körültekintően és jól megfontoltan választanunk. A jövőbeli problémák, kellemetlenségek elkerülése érdekében a következőkre érdemes odafigyelni mielőtt elköteleződnénk egy lakás mellett:

Kizárólagos használati jog

Jogi tájékozódás:

Fontos ismernünk a társasház működését és annak feltételeit. Így célszerű tisztában lennünk a társasház jogi és gazdasági helyzetével is. Ezeket az egyes dokumentumokból ismerhetjük meg:

Szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ)

Az egyik legfontosabb dokumentum, mely tartalmazza a társasház működésének részletes leírását. Többek között tartalmazza a közös képviselő kötelezettségeit, a közgyűlések működését, közös költségek megfizetésének feltételeit, a teljes házirendet és lényegében felöleli a társasházra vonatkozó összes szabályzatot.

Alapító okirat

Ha a társasház jogi helyzetéről szeretnénk tájékozódni, elengedhetetlen a társasházi alapító okirat beszerzése. Ezt a dokumentumot már online, beszkennelt formában is elkérhetjük magától az eladótól, valamint, ha valamilyen oknál fogva számára nem elérhető, akkor ebben az esetben fordulhatunk a közös képviselőhöz is. Ez a hivatalos irat ismerteti a külön tulajdonban lévő helyiségeket és lakásokat, illetve a közös tulajdonban maradó épületrészeket, továbbá, hogy ezen épületrészekből az egyes tulajdonosokhoz mekkora hányad tartozik. Megtudhatjuk még, hogy a társasház többi lakásának tulajdonosát megilleti-e az elővásárlási jog. Ha igen, akkor az elővásárlásra jogosultakat mindenképp értesíteni kell a vételi ajánlatról.

Mérleg

Hogy teljes képet kapjunk a társasház pénzügyi tevékenységeiről, célszerű a közös képviselőtől elkérnünk az előző éves mérlegét. Ebből könnyebb rálátásunk lehet a társasház kiadásaira és bevételeire. Voltak-e közös költség befizetési elmaradások, ha igen, milyen mértékűek? Rendelkezik-e a társasház elkülönített felújítási alappal, ha igen, a közös költség mekkora része folyik erre a számlára? Illetve a társasház hitelállományáról is fontos információkat tudhatunk meg.

Kizárólagos használati jog

Társasházak esetében előfordulhat, hogy az egyes tulajdonosokat kizárólagos használati jog illetheti meg egy-egy ingatlanrészre. Jellemzően ilyen lehet: gépkocsi beállóhely, kertrész, tárolók, és akár a padlástér is. Ez lényegében annyit jelet, hogy ezek az ingatlanrészek továbbra is a közös tulajdon részét képezik azonban használatuk nem terjed ki mindenkire csak arra/azokra, akik a kizárólagos használati joggal rendelkeznek. Ezt, a tulajdonosok az alapító okiratban vagy az SZMSZ-ben rögzítik.

Támogatások, Hitel

Mindenképp megéri tájékozódnunk, még a vásárlás előtt, hogy milyen támogatások illetnek meg bennünket. Lehetőségeinkhez mérten ezeket feltétlenül vegyük igénybe.
Ha a lakásvásárláshoz hitelre van szükségünk, legyen annak az oka egy kényszerhelyzet vagy hogy az álomlakásunkhoz némivel több pénz szükséges, mint azt terveztük, legyünk előrelátóak és bizonyosodjunk meg, hogy képesek leszünk ezt a jövőben visszafinanszírozni. Nyilvánvaló, hogy a lakás teljes árát semmiképp sem fizethetjük hitelből. Ideális esetben a hitel nem érheti el az ingatlan árának 60%-át.

Lakóközösség

Tájékozódás a lakókörnyezet felől:

A jogi tájékozódáson felül nem elhanyagolható a gyakorlatiasabb oldala sem a kiszemelt lakásnak.

Lakóközösség

Az épület minőségi jelzőin (mérete, elhelyezkedése, kora) kívül nagyban befolyásolja a mindennapi életünket a társasházban lakók. Fontos lehet erről is tájékozódnunk még a szerződéskötés előtt. Ha a lakóközösség főként fiatalokból és kisgyermekes családokból áll, nem feltétlen számíthatunk egy nyugodt és csendes légkörre. Ha inkább a nyugdíjas korosztály található meg a társasház többi lakásában, a nyüzsgésre és hangzavarra nem kell számítanunk, azonban az esetleges korszerűsítési projektekben kevésbé bízhatunk a részvételükre.

Közös képviselő

A társasházi élet egyik legfontosabb személye, akinek fő feladata az ügyintézés és a lakók képviselete. Szintén ő felel a közgyűlések megrendezéséért, illetve lefolytatásáért is. Tehát lényeges, hogy megismerjük személyét, ezt megtehetjük úgy, hogy személyesen vele ismerkedünk meg, illetve a már ott lakók véleményét is kikérhetjük, megfelelően végzi-e a kinevezéséhez kapcsolódó feladatait. Továbbá azért is célszerű a közös képviselővel egyeztetnünk, mert így megismerhetjük az eladó esetleges elmaradt, be nem fizetett közös költségeit. Azonban ideális esetben az eladó egy nullás igazolással bizonyítja, hogy nincsenek elmaradt tartozásai a társasház felé, ez esetben nem szükséges a képviselőnél érdeklődnünk. A jövőbeni tervezett felújításokról is tiszta képet kaphatunk általa, így nem fog minket váratlanul érni egy új szigetelés vagy fűtésrendszer korszerűsítés.

Háziállatok

Szintén a már említett szervezeti és működési szabályzatból (SZMSZ) kaphatunk arról is információt, hogy a társasházba engedélyezettek-e a háziállatok. Ez elsősorban akkor lehet mérvadó számunkra, ha kiskedvencünket is vinnénk magunkkal az új lakásba, illetve akkor is érdekes lehet ez az információ, ha esetleg pont, hogy nincs ínyünkre a kisállatokkal teli társasház, ezzel együtt a lehetséges éjszakai kutyaugatás sem. Ez esetben érdemes elgondolkodni, biztosan megtaláltuk-e a számunkra megfelelő új otthon.

Közös ingatlanrészek rendben tartása

A lépcsőház és közös kert rendben tartása sem elhanyagolható. A közös együttélés során alapvető konfliktus forrás lehet a közös ingatlanrészek tisztán, rendezetten tartása. Főként, ha ezeket a lakóközösség maga próbálja megoldani, ugyanis a tisztaság relatív és az igények is eltérőek lehetnek. A társasház külső szolgáltatót is foglalkoztathat ezekre a feladatkörökre, ebben az esetben ez költségesebb, de átláthatóbb és a konfliktusok is elkerülhetőek a lakóközösségben.

Nem biztos, hogy ezen kérdések mindegyikére egyértelmű és teljes válaszokat kapunk, de mindig előny, ha tájékozottan és tudatosan választjuk ki új otthonunkat.