Örökölt ingatlan eladása

Örökölt ingatlan eladása

Az ingatlan öröklés egyszerre negatív és pozitív esemény. Negatív, mert egy ember elvesztésének következménye, ami még abban az esetben is megrázó, ha esetleg nem is ismertük az illetőt. Pozitív azonban, hogy egy váratlan nagyobb összeg állhat a házhoz. De talán nem is gondolnánk, hogy az örökölt ingatlan eladása egy sokkal nehezebb, időigényesebb és megterhelőbb folyamat, mint elsőre gondolnánk. A következőkben fény derül rá, hogyan tudunk túladni az örökölt ingatlanon.

Mikor lehetséges az eladás?

Az, hogy tudomást szerzünk az örökségről, még nem egyenlő azzal, hogy rögtön a mi tulajdonunkban is van az ingatlan. Tulajdoni joggal ugyanis csak az rendelkezhet, aki a Földhivatalban tulajdonosként van bejegyezve. Mivel az ingatlan jelenlegi tulajdonosa elhunyt, az ingatlant nem lehet eladni, az adásvételi szerződést ugyanis nincs aki aláírja. Tehát ahhoz, hogy pénzzé tudjuk tenni a megörökölt ingatlant, előszőr hivatalos tulajdonosokká kell válnunk. Ez a hagyatéki végzés segítségével történik meg. Ez bekerül a közjegyző által az illetékes Földhivatalba, ahol egy hosszabb folyamat során rákerülhetünk a tulajdonosi lapra.

Lassabb folyamatra kell számítanunk, ha nem mi vagyunk az egyedüli örökösök. Ebben az esetben az illetékes közjegyző kitűz egy időpontot a hagyatéki eljárás lefolytatására, ahol az örökösöknek lehetőségük van megegyezni az örökség sorsáról.

Ha a feleknek nem sikerül megegyezniük, akkor az esetből bírósági ügy lesz. Ekkor sokkal hosszabb és költségesebb folyamatra lehet számítani.

Ha sikerül közös nevezőre jutnunk a többi örökössel, akkor a közjegyzőtől megkapjuk a hagyaték átadó végzést, ami által a tulajdoni jog átszáll ránk, illetve ránk és az esetleges többi örökösre.

 

De pontosan mikor is kezdhetjük megírni az adásvételi szerződést? Ha megszületik a hagyatéki végzés és a földhivatalnál benyújtásra került az új tulajdonos átírása. Ebben az esetben már lehet az ügyvédnél adásvételi szerződést kötni. Fontos, hogy az ügyvédnél szükségünk lesz az eredeti hagyatéki végzésre, melyen a földhivatali bélyegző is megtalálható. Erről semmiképpen ne feledkezzünk meg!

Előszerződéssel eladás

Előszerződéssel eladás

A hagyatéki eljárás és az új tulajdonos(ok) átírása rendkívül lassú folyamat, akár egy évig is eltarthat. Ez idő alatt az ingatlan értéke is csökken és a mi türelmünk is fogy. De akkor mi lehet a megoldás?

Az előszerződés. Ez azt jelenti, hogy a felek előre szerződést kötnek, hogy a jövőben, egy adott időpontban (mikor hivatalosan is mi szereplünk majd az ingatlan tulajdonosi lapján) adásvételi szerződést fognak kötni. Így már a hagyatéki végzés megérkezése előtt vásárlót keríthetünk az ingatlanra és amint tulajdonosokká válunk, rögtön tovább is adhatjuk azt. Tehát ha előre gondolkodunk és előszerződést kötünk, körülbelül 6 hónappal is megrövidíthetjük a folyamatot.

Az előszerződésbe megegyezhetünk egy foglalási összegről is, viszont arra feltétlen figyeljünk, ha emellett döntünk, és esetleg valamilyen okból nem leszünk képesek mégsem eladni az ingatlant, akkor a foglaló kétszeresét kell visszafizetnünk a vásárlónak. Ezért csak abban az esetben kössünk előszerződést, ha biztosak vagyunk benne, hogy semmilyen bonyodalom nem szólhat közbe. például ha csak mi vagyunk az egyetlen örökösök, azaz senki más nem is tarthat igényt rá és nekünk sincs szándékunkban megtartani az ingatlant.