Melyek az ingatlan eladásához szükséges dokumentumok?

Melyek az ingatlan eladásához szükséges dokumentumok?

Az ingatlan eladásával kapcsolatos hivatali ügyintézést nagyban megkönnyíthetjük magunknak, ha a szükséges dokumentumokat időben előkészítjük, beszerezzük. A következőkben röviden összefoglalom, mire és miért lesz majd szükséged az eladás során.

Személyes okmányok:

Talán mondani sem kell, hogy az eladáshoz az eladó és a vevő személyi okmányai szükségesek. Pontosabban a személyi igazolvány, a lakcímkártya és az adókártya. Érdemes időben ellenőrizni, hogy irataink érvényessége mikor jár le, nehogy az eladás ennek okán csússzon majd.

Az ingatlan adatait tartalmazó dokumentumok:

  • Tulajdoni lap: Az adásvételi szerződés kötelező dokumentuma, amely minden fontos információt tartalmaz az ingatlanról: az alapvető területének méreteit, az ingatlan lakcímét és helyrajzi számát. Ezt a dokumentumot érdemes még az ingatlan eladásának tervezési fázisában előkeresni, mivel tartalmazza a tulajdonosokat és azok tulajdonhányadi jogait, illetve hogy rendelkezi-e valaki elővásárlási joggal az ingatlan felett. Ha igen, akkor mindenképp értesítenünk kell az eladási szándékunkról. De teljes képet ad az esetleges építési korlátozásokról, tartozásokról és terhekről (végrehajtási eljárás, felszámolási jog) is.
  • Ingatlan alaprajza: Nem alapvető fontosságú, azonban több esetben is szükségünk lehet rá. Például hitelkérelemhez biztosan kérni fogják. A vevő számára azért is fontos lehet egy alaprajz, mert azon kívül, hogy átláthatóbbá válnak a méretek, az átalakítási lehetőségeiket is az alaprajz alapján tudják felmérni.
  • Alapító okirat, működési szabályzat: Ennek a társasházi lakások esetében van létjogosultsága. A vevőt tájékoztatnunk kell, hogy ki a közös képviselő, melyek a közös helyek, közös költségek, miként működik a takarítás, illetve tartalmazza az összes szabályt, ami az ott élőkre vonatkozik.
  • Energetikai tanúsítvány: Kötelező dokumentum egy ingatlan eladásánál. Érdemes ezt is időben, előre elkészíttetni. Ez összefoglalja az ingatlan energiagazdálkodását, azaz a fűtésrendszer milyenségét, a falak és nyílászárók szigetelési képességét, hogy mennyire energiatakarékos az ingatlanod.
  • Településrendezési terv: Ez elsősorban családi házak és építési telkek esetében hasznos. A jövőbeni bővítések, telken való építkezésekhez nyújt információkat: hol és hogyan lehet építkezni, milyen szabályok befolyásolják a ház kibővítését, tovább építését.
Az ingatlan adatait tartalmazó dokumentumok:

Hozzájáruló dokumentumok:

  • Haszonélvező: Abban az esetben, ha az ingatlannak van haszonélvezője, annak először egy ügyvéd vagy közjegyző által hitelesített nyilatkozatban le kell mondania haszonélvezeti jogáról.
  • Tulajdonosi hozzájárulás az értékesítéshez: Ha az ingatlant nem a tulajdonosa értékesíti, akkor szintén egy hitelesített nyilatkozatban kell jóváhagynia, hogy más értékesíthesse.
  • Gyámügy hozzájárulása: Amennyiben a tulajdonosok között kiskorú vagy gyámság alatt élő személy is van, az eladáshoz a Gyámhivatal hozzájárulása is szükséges.

Tartozást, terhet és egyéb költségeket igazoló papírok:

  • Hiteltartozás: Ha az ingatlant hitel terheli, azt egy banki igazolással kell jeleznünk a vevő felé. Ebben szerepel a hitel nagysága és annak kiegyenlítési módja is.
  • Rezsiköltség: Az adásvételi szerződéshez ugyan ez nem szükséges, de egy korrekt ajánlathoz annál inkább. Fontos lehet egy vevő számára, hogy az ingatlan milyen fenntartási költségekkel járhat. Ezért érdemes a különböző évszakok számláiból összegyűjteni egy párat (ha tehetjük akár mindet), hogy teljes képet kaphasson a vevő például a tél folyamán megnövekedő rezsiköltség nagyságáról.

Ilyen nagy döntések és összegek esetében abszolút nem elhanyagolható, hogy megfelelően felkészüljünk még az ingatlan meghirdetése előtt. Ha azonban további kérdések merülnek fel bennünk, mindenképp forduljunk szakértőhöz. Hiszen talán ingatlanunk a legnagyobb érték a tulajdonunkban és nem lenne szerencsés, ha eladása veszteséges lenne. Például az egyes dokumentumok elmaradásával nem csak az eladás folyamata hosszabbodhat meg, de akár az eladási ár is csökkenhet. Mindig legyünk kellően tájékozottak és felkészültek. Sok éves tapasztalatommal szívesen segítek mindenben!