Lecserélnéd lakásod kertes házra? – Ezt jó, ha tudod!

Lecserélnéd lakásod kertes házra? – Ezt jó, ha tudod!

A nagyvárosi pörgésben élők a nyugalmas vidékre vágynak, ahol minden reggel madárcsicsergésre ébredhetnek, és a városi zajtól távol pihenhetnek. De vajon biztosan csak ebből áll a kertvárosi élet? Fontos, hogy előnyeivel és hátrányaival együtt szemléljük a helyzetet, illetve ha már döntöttünk a kertes ház mellett, akkor tudjuk, hogy mire érdemes odafigyelnünk a megvásárlás/csere előtt. Ebben lehetnek segítségedre a következő tippek.

Pihenés vagy még több munka?

A madárcsicsergés, a szép zöld gyep és a csend – mind szép és jó, de valójában sokkal több feladat vár minket egy kertesház körül, mint azt elsőre gondolnánk. Mindannyian sóvárgunk a szép pázsit vagy a gyönyörű kerti növények után, azonban mindezeket rendben is kell tartani, ami idő és energia. Ráadásul a kert mellett a garázsról, a kéményről, a nyílászárókról, a kerítésről és a tetőről sem feledkezhetünk meg, hiszen ezeket szintén nekünk kell majd karbantartani, hacsak nem szakemberre bízzuk. Egy kertes házban is gyakran elromlanak a dolgok, pont mint egy lakás esetében, viszont itt már nem a közös képviselőnek, hanem nekünk kell intézkednünk ezek megjavításáról vagy megjavíttatásáról.
Bár a kertes házas élet sok szempontból nehezebbnek tűnik, számos előnye is van: a zajos mindennapokat csendes hétvégékre cserélhetjük, a nagyobb távolságokért pedig biztosan kárpótol majd bennünket a tiszta, vidéki levegő, illetve a tágasabb szobák a házban.
A kert is sok lehetőséget tartogat: kialakíthatunk egy kis kertet növényeinknek, vagy ültethetünk gyümölcsfákat, de az állattartás és gyereknevelés is lényegesen egyszerűbb kertes házban.

Pihenés vagy még több munka?

Mi a lakáscsere? Mikor kerülhet rá sor?

A kertvárosba költözés és egy nyugodt, friss helyen családot alapítani sok fiatal pár nagy álma, de vannak, akik a nyugalom és a pihenés reményében vágynak vidékre vagy az agglomerációba.

A lakáscsere a szokványos adásvételtől annyiban tér el, hogy olyan személytől vásárolunk házat, aki pont velünk egyidőben szeretne elköltözni lakásba. Így megszabadulhatunk pár felesleges adminisztrációs munkától, és egy módosított adásvétel során már meg is történhet a lakáscsere. Ha az ingatlanok értéke eltérő, plusz ráfizetéssel is történhet az adásvétel.

De mégis hogyan találhatunk valakit, aki pont a lakásunkba szeretne költözni?

Az ingatlanhirdetésünkben tüntessük fel azt is, hogy az eladás mellett a cserére is vevők vagyunk, így tudathatjuk azokkal a személyekkel szándékunkat, akik szintén hasonlóban gondolkodnak. Fontos lehet a hirdetésben azt is feltüntetni, hogy mi milyen házat keresünk, esetleg hogy milyen környéken.

Mit érdemes megfigyelned még az adásvétel előtt?

Az adásvétel előtt érdemes a házat jól szemügyre venni. Menjünk végig az összes helyiségen (a pincét és a padlást is érdemes megnézni), mérjük fel a nyílászárók, a falak, de akár még a csaptelepek állapotát is. Ha úgy érezzük, ehhez nincs elég hozzáértésünk, akkor érdemes szakember segítségét kérni. De nézzük meg, melyek lehetnek az általunk is könnyen látható hibák, és ezek mire utalhatnak:

  • A falakon, a födémeken látható repedések, szerkezeti mozgásra utalhatnak. Ha a repedések mentén festék vagy vakolat leválás is látható, ott valószínűleg folyamatos, nagyobb mértékű mozgásokkal kell számolnunk.
  • Előfordulhatnak halvány, hálószerű berepedések is a falon, ez többnyire csak a vakolat hibája, tehát javítható.
  • A ház fa részleteit, szerkezetét is érdemes szemügyre venni. Vannak-e valamilyen jelei gombásodásnak vagy korhadásnak, esetleg kártevő bogaraknak. A kisebb-nagyobb lyukak, járatok például jelenthetik kártevők jelenlétét, de a fa enyhén nedves vagy puha állaga sem jelent jót, ugyanis ez korhadásra utalhat. A fa elszíneződése, illetve szálas benövése pedig a gombásodás egyértelmű jelei.

Lehetnek azonban az ingatlannak rejtettebb hibái is, melyeket részletes szemrevételezés után sem fedezünk fel, mivel azokat vagy megpróbálták elrejteni, vagy csak az idő múlásával jönnek igazán elő. A következőkre figyelj még oda a ház megtekintése során, hiszen ezek is utalhatnak problémákra:

  • Frissen festett falak: A beázást vagy repedéseket gyakran friss festéssel próbálják eltakarni. Arra, hogy valóban így van-e sok esetben a ház külsőjével meg is kaphatjuk a választ, hiszen jellemzően csak a ház belsejében történik újrafestés, kívülről nem annyira törekednek a hibák elfedésére.
  • Lambéria: a lambéria sokszor nagyon jól mutat a ház egyes részein, de előfordulhat, hogy csak a falak vizesedését, illetve salétromosodását akarják elfedni vele.

Az általunk is felfedezhető hibákért, illetve a nyílt hibákért (pl.: törött járólap) az eladó nem felel, így érdemes alaposan szemügyre venni az ingatlan minden részletét, hogy ne utólag érjen minket váratlan csalódás (például egy nagyobb esőzés során történt beázás a pincében).

Egy nem elsietett, jól megfontolt otthonvásárlás mindig nagyobb öröm, így ha segítségre lenne szükséged, keress bizalommal!

Mit érdemes megfigyelned még az adásvétel előtt?