A jelzáloggal terhelt ingatlant is megéri megvenni?

A jelzáloggal terhelt ingatlant is megéri megvenni?

Az ingatlan vásárlás egy hatalmas döntés, így mindenki igyekszik megfontolt lenni, és próbál elkerülni mindenféle rizikót. Csakhogy az eladásra szánt ingatlanok nagy hányadát jelzálog terheli, ami a legtöbb esetben el is ijeszti a vásárlókat attól, hogy megvegyék a kiszemelt ingatlant. Azonban nem érdemes rögtön lemondani az álomotthonról, ugyanis téves elképzelés az, hogy egy jelzáloggal terhelt ingatlant nem érdemes megvenni!

Jelzáloggal terhelt – mit jelent ez pontosan?

Fontos, hogy csak hozzáértő források alapján ítéljük meg a helyzetet: ismerjük meg a jelzálog nagyságát, hogy miért terheli az ingatlant, és hogy milyen megoldásokkal tehermentesíthetjük azt. Mára már kialakult folyamata van ennek, így nem kell rögtön megriadni a jelzálog szó hallatán.

Miért kerülhetett jelzálog az ingatlanra?

A legfőbb ok, amiért jelzálog kerül egy ingatlanra, hogy a tulajdonos számára nem állt rendelkezésre az ingatlan teljes vételára, így azt hitel segítségével egészítette ki. Mivel jellemzően egy nagyobb összegről van szó, ezért a bank számára is egy nagyobb értékű fedezet szükséges. Jelen esetben ez maga az ingatlan. Ez abszolút gyakori jelenség Magyarországon, ugyanis körülbelül minden második ingatlan finanszírozása hitelfelvétel segítségével történik.

Hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy a kiszemelt ingatlanon van-e teher?

Legtöbb esetben, amint az ingatlanhirdetéseket bújjuk eszünkbe sem jut, hogy esetleg nem tehermentes az ingatlan. Mivel a hirdetésekben mindenki csak a legkedvezőbb adatokat szeretné ismertetni, így a „jelzálog terheli” információt nem szokták feltüntetni. Azonban, ha még az ajánlattétel előtt szeretnénk értesülni az efféle tényezőkről, a kulcsinformációt a tulajdoni lap tartalmazza. Ez egy publikus dokumentum, tehát mi is lekérhetjük az ingatlan helyrajzi száma alapján.

Jelzáloggal terhelt ingatlan – mit jelent ez pontosan?

Mit tehetünk/ tegyünk, ha jelzáloggal terhelt?

Elsőként, szerezzünk az illetékes banktól nyilatkozatot a jelzálog jogosultságáról. Ebből teljeskörű hivatalos információt kapunk arról, hogy az adott napon mennyi az eladó tényleges tartozása. Ez eltérhet a korábban már említett, tulajdoni lapban szereplő összegtől, mivel az idő múlásával valószínűleg már történt valamekkora törlesztés.
Továbbá ez a dokumentum azt is tartalmazza, ha a tartozás teljes mértékben kifizetésre kerül a meghatározott időpontig, és a bank hozzájárul az ingatlant terhelő jelzálogjog megszüntetéséhez.
Fontos, hogy a dokumentumokon mindig ellenőrizzük, hogy az adatok (cím, helyrajzi szám, tulajdonos neve), megegyeznek-e a megvenni kívánt ingatlan adataival!

Ki rendezi a tartozást?

Ha kellően tájékozódtunk, és tisztában vagyunk vele, hogy az ingatlan jelzáloggal terhelt, akkor már csak egy kérdés maradt hátra: Ki fogja kifizetni a tartozást?

Erre több megoldás is van:

  1. A legjobb megoldás talán az, ha az eladó fizeti ki a tartozást (amennyiben rendelkezésére áll a szükséges pénzösszeg), és erre a szerződésben is kötelezzük őt.
  2. Abban az esetben, ha az eladó nem képes a fennmaradó tartozást törleszteni, akkor mi is megtehetjük, mégpedig úgy, hogy az ingatlan vételára annyival lecsökken, amennyi a jelzáloghitelből fennmaradt. Tekinthetjük ezt úgy is, hogy az eladó lényegében a lakás vételárából fizeti vissza a tartozást.
  3. Előfordulhat, hogy csupán a foglaló is elegendő az eladó számára, hogy törleszteni tudja a tartozását. Ez azonban nem annyira jellemző, mivel a tartozás általában nagyobb a foglalónál.
  4. A tehermentesítés egy hosszabb folyamat lehet, ha a tartozás meghaladja az ingatlan árát: ebben az esetben az eladónak is be kell szállnia a törlesztésbe. A felek fizetési kötelezettségeit mindenképp foglaljuk bele a szerződésbe!

Ha bármilyen pénzmozgás történik, annak mindig legyen nyoma! Tehát ha mi fizetjük ki a tartozást a kettes pont szerint, akkor rögtön a banknak utaljuk a pénzt, ne az eladónak.

Ezután még szükség lesz arra, hogy beszerezzük a törlési engedélyt a banktól, majd ezt benyújtsuk az illetékes földhivatalba. Bizonyosodjunk meg arról, hogy megtörtént a jelzálog törlése, mielőtt átutaljuk az eladónak az ingatlan fennmaradó vételárát. Ha valamilyen okból sürget minket az idő, és nem tudjuk megvárni, amíg az igazolás megérkezik a postaládánkba, akkor a törlés ellenőrizhető a tulajdoni lapon is.

Nem kell tehát lemondanunk álomotthonunkról csak azért, mert jelzálog terheli. Érdemes azonban óvatosnak lenni és hozzáértő segítségét kérni az ilyen jellegű adásvétel során is.