Ingatlan eladás egyik kulcsa: az alaprajz

Ingatlan eladás egyik kulcsa: az alaprajz

Egy ingatlan hirdetés esetében az alaprajz készítése vitathatatlan fontosságú. Az érdeklődők egy pontos képet kaphatnak a helyiségek kapcsolatáról és méreteiről. Ez azért is fontos, mert így nem kell olyan érdeklődőkre időt fordítanunk, akiknek az ingatlan elrendezése vagy egyes szobák mérete nem megfelelő. A hirdetésben feltüntetett alaprajz egy jó szűrő a valóban komoly vevőjelöltekre.

Milyen alaprajzot készítsünk?

Nem egy profi alaprajzra van szükségünk, de az ingatlan pontos méreteire mindenképp szükséged lesz.

Könnyű dolgod van, ha megvannak a tervek a lakásról, ugyanis akkor nincs más dolgod, mint ezt megkeresni, és azon meg is találod a pontos méreteket. Ha nem szeretnél, vagy nincs lehetőséged időt szánni rá, abban az esetben ezt is egyszerűen lefotózhatod vagy beszkennelheted. Ez időspórolós megoldás, de nem a legjobb. Az ilyen tervrajzok ugyanis nehezen átláthatóak, sok vonalat tartalmaznak, így zsúfolttá válik az alaprajz és ezáltal az érdeklődő is elveszik a túlzottan sok információban.

Alaprajz készítése ingatlanhoz

Ha minél több érdeklődőt szeretnél megfogni, akkor törekedj egy letisztultabb, átláthatóbb alaprajzra. Ehhez nem szükséges sok információ, elég

  • a helyiségek, illetve a falak mérete
  • az ablakok, ajtók elhelyezkedése
  • a helyiségek nevei
  • az égtájak megjelölése

A könnyű értelmezést segíti még, ha a bejárati ajtóhoz teszel egy nyilat.

Kerüld a bútorok, autó és ehhez hasonló berendezési tárgyak ábrázolását a képen, mivel ezzel is csak egy bezsúfolt, nehezen átlátható rajzot kapunk.

Ami igazán fontos tehát, azok a falak, ablakok és ajtók, helyiségnevek, illetve a méretek. Abban az esetben sem kell kétségbe esni, ha nem áll rendelkezésedre a korábban említett tervrajz az ingatlan méreteivel. Könnyedén lemérheted saját magad is a falak hosszát, amiből pedig kiszámolható a helyiségek nagysága is.

A bútorokra, beépített szekrényekre azért sincs szükség, hogy feltüntetésre kerüljenek az alaprajzon, mert ezeket a képek úgy is sokkal jobban szemléltetik.

Hogyan készítsünk alaprajzot?

Akkor kézzel is elkészíthetünk egy átlátható alaprajzot. Ehhez a lemért adatokkal viszonyítsunk, hogy az ábra arányaiban megfeleljen a valóságnak. A rajzhoz használjuk vonalzót és egy erősebb filcet az átláthatóság kedvéért.

Jobb megoldás azonban, ha számítógép segítségével készítjük el az alaprajzot. Ez sem olyan bonyolult, mint aminek elsőre hangzik. Nem szükséges programot letölteni hozzá, ugyanis a számítógépek már önmagában rendelkeznek valamilyen rajzprogrammal. A legismertebb a PAINT, amit talán már mindenki használt az élete során. Ezzel is remek alaprajz készíthető.

Ha viszont mi egy igazán megnyerő, átlátható és profi alaprajzot szeretnénk készíteni és ezzel minél több komoly vevőt bevonzani, nincs más dolgunk, mint az interneten megtalálható alaprajzkészítő program egyikét használni. Ezek a programok sem igényelnek semmilyen telepítést és ingyenesek is. Az ingatlan méreteivel könnyen készíthetünk egy digitális rajzot, amit utána le tudunk tölteni kép formátumban (JPG, JPEG), és már mehet is a hirdetés képei közé.

Több ilyen ingyenes program is megtalálható az interneten. Magyar nyelvű alaprajz készítő például az alaprajz.ingatlan.hu vagy a megveszlak.hu/alaprajz-tervezo. Ezek a programok könnyen használhatóak, de YouTube-on is találunk segítséget hozzájuk, ahol pontosan bemutatják a program használati módját. A magyar programokhoz hasonlóan angol nyelven is megtalálható pár kitűnő és szintén könnyen használható program. Ilyen például a floorplanner.com, a sweethome3d.com, illetve a roomstyler.com is.