Garázs vásárlás Tatabánya

Garázsvásárlás

Garázsvásárláson gondolkozol? Befektetésnek vagy tárolás céljából?

A következőkben ezt a témát taglalom: részletezzem a menetét és a felmerülő kiadásokat, mind a vásárlás során, mind ami már a megvásárolt garázs esetében felmerülhet. Górcső alá veszem, azt a kérdést, hogy érdemes-e gépkocsibeállóba fektetni.

Milyen garázst válasszunk, mire figyeljünk?

Két garázs típust különböztetünk meg. Az egyik az önálló gépkocsibeálló, mely egy külön ajtóval rendelkező garázs, így ez nem csupán az autó tárolására alkalmas, de bútorok, bicikli, illetve bármilyen tárgy elraktározására. Ebből kifolyólag ez nagyobb értékkel is rendelkezik.

Ezek a garázsok jellemzően önálló helyrajzi szám alatt vannak bejegyezve, ebben az esetben az adásvétel egy egyszerűbb és gyorsabb folyamat.

Azonban az is gyakori, hogy a garázs osztatlan közös tulajdonban van. Ez röviden annyit jelent, hogy a garázssor garázsainak tulajdonosai, a mi kiszemelt garázsunk társtulajdonosai, tehát megilleti őket az elővásárlási jog. Ha ez az eset áll fent, akkor az adásvétel egy hosszadalmasabb folyamat, mivel minden társtulajdonost levélben értesítenünk kell az adásvételi szándékról, és csak abban az esetben vehetjük meg, ha a többi társtulajdonos nem él az elővételi jogával.

teremgarázs, garázsvásárlás

A másik garázs típus a teremgarázs, aminek megvásárlásával egy parkolóhely, azaz az alapterülethez viszonyítva a beálló nagysága alapján megállapított tulajdoni hányad lesz a tulajdonunkban. Valamivel kisebb értékkel rendelkeznek, mivel ezek a parkolóhelyek csupán a gépjármű tárolására alkalmasak. Jellemzően társasházakhoz vagy irodaházakhoz tartoznak, így általában ezen épületek alatt helyezkednek el. Ezek minden esetben a már korábban említett osztatlan közös tulajdonban vannak.

Legyünk körültekintőek és kérjük el az eladótól a garázs helyrajzi számát és egyéb adatait is, mint például a tulajdoni lap (ezen fel van tüntetve a tulajdoni hányad és a tulajdonostársak), illetve közös tulajdonban lévő garázs esetén a társasházi alapító okiratot is érdemes lehet beszerezni. Fontos arra is figyelmet fordítanunk, hogy a megvásárolni kívánt garázs nem a társasház egyik lakásával szerepel-e egy helyrajzi szám alatt, ugyanis ebben az esetben a lakás tulajdonosával kerülnénk társtulajdonosi viszonyba. A szervezeti és működési szabályzat és a házirend tanulmányozása is fontos, mivel ebből megtudhatjuk a jogi és magatartási szabályokat, melyek a garázsra és a társasházra egyaránt vonatkoznak.

Eladó garázs Tatabánya

Garázsvásárlás költségei

A következőkben pedig tekintsük át milyen költségekkel járhat egy garázs megvásárlása. Elsősorban természetesen a vételár, ez a legnagyobb költség. Akár csak egy lakás adás-vételi szerződésnél, a gépjárműbeállóhely vásárlást is szükséges közjegyző vagy ügyvéd által okiratba foglalni. Így tehát ügyvédi munkadíjjal is kell számolnunk, ez várhatóan százalékosan magasabb (a 0,5%-1%-nál), mint a lakóházak esetében. Számolnunk kell még továbbá a vagyonszerzési illetékkel, ez a vételár 4%-a. Néhány esetben azonban illetékmentességet élvezhetünk. Ilyen eset, ha az adásvétel egyenes ági rokonok között történik meg, illetve a házastársak egymás közötti vagyonátruházása, továbbá a házastársi vagyonközösség megszüntetésének esete is.

Vásárlás után felmerülő költségek

A vásárlás előtt talán eszünk be sem jut, hogy milyen további költségek merülhetnek még fel. Szükség lehet apróbb felújításra, szigetelés cserére, vagy ha önálló kocsibeállóról van szó, akkor ajtó csere is szükségessé válhat, ami szintén egy nagyobb kiadás. Ezért érdemes a vásárlás előtt felmérni a garázs állapotát.

Gondolnunk kell még a közös költségre. Elsősorban abban az esetben, ha a garázs társasházhoz tartozik, de önálló garázssorok esetében is felmerülhet. Magyarországon legtöbb településén az önkormányzat a garázs után építményadót szed be, ami akár egy havi bérleti díjat elérő összeg is lehet.

Eladó garázs

Garázs, mint befektetés?

Az emberek nagy része azért fektet be garázsba, mert jóval olcsóbban hozzá lehet jutni, mint egy lakáshoz, alacsonyabbak az üzemeltetési költségek és ezáltal éves szinten elérhetőbb egy magasabb bevétel, mint egy lakás kiadásával, hiszen 6-8%-os évi hozam is elérhető. Azonban számítanunk kell arra, hogy a kezdeti költségek (beleértve az adózást) az első évi bevételt valószínűleg egy az egyben elviszik. Tehát rövid távra nem érdemes ilyen befektetésben gondolkodni.

Városrészenként változik, hogy milyen díjon lehet bérbe adni egy garázst. Így mindenképp érdemes felmérni az adott környéket: milyenek az igények és a garázsbérlési árviszonyok. Jellemzően nagyobb az igény a garázsokra társasházak közelében, tömegközlekedési csomópontok közelében és a városok fizetős parkoló zónáiban.

Akár saját célra, akár befektetési céllal vásárlunk garázst, legyünk körültekintők és tájékozottak.