Vagyonszerzési illeték

Felmerülő költségek a vételáron felül

Talán elsőre, amikor megfogalmazódik bennünk, hogy lakást vagy házat vásárolnánk, nem is jut eszünkbe, hogy az jóval több költséggel járhat, mint a meghirdetett vételára. A következőkben ezeket a lehetséges további költségeket fogom feltárni, amelyeket szintén érdemes számításba venni ingatlanvásárlás előtt.

Vagyonszerzési illeték

A vételáron felül az egyik legjelentősebb költség a vagyonszerzési illeték. Ez alap esetben a vételár 4 százalékát jelenti, tehát ha egy 25 milliós ingatlan szeretnénk megvásárolni, a vagyonszerzési illeték 1 millió forint lesz.
Szerencsére azonban vannak kivételek, mely esetekben részesülhetünk kedvezményekben vagy akár illetékmentességben is. Teljesen mentesül az illeték megfizetésének terhe alól, aki az ingatlant CSOK igénybevételével vásárolta. Szintén illetékmentességet élvezhetünk abban az esetben, ha az újonnan vásárolt ingatlanunk nem haladja meg az előző ingatlanunk értékét, továbbá, ha építési telket vásárlunk és négy éven belül, a telek hasznos területének legalább 10 százalékára ingatlant építünk. Akkor sem kell illetéket fizetnünk, ha az adásvétel házastársak, testvérek, illetve egyenes ági rokonok között jött létre.
Csökken az illeték összege abban az esetben, ha ingatlan eladás után három éven belül vásárlunk új ingatlant. Ebben az esetben csak a két ingatlanár különbözete után kell megfizetnünk a 4 százalékos illetéket. Tehát ha például egy 30 millió forint értékű ingatlan eladása után 2 éven belül vásárlunk egy 50 millió forintos ingatlant, az illetéket 20 millió forint után kell megfizetnünk, ami 800 ezer forint. Ugyanez a felállás teljesül abban az esetben is, ha az új ingatlant az eladás előtti egy évben vásároltuk meg.
50 százalékos kedvezményt kapnak az illetékből, minden 15 millió forintnál kisebb értékű, új építésű ingatlanra a 35 év alatti, első lakást vásárló fiatalok, akiknek még sem lakástulajdona, sem 50 százalékot meghaladó tulajdoni hányada nem volt korábban. Azonban lássuk be, a mai ingatlanárak esetében ez a kedvezmény sajnos már szinte igénybevehetetlen.

Ügyvédi költség

Az ingatlan adásvételt kötelező ügyvéd vagy közjegyző által okiratba foglalni, enélkül a tulajdonviszonyokat nem lehet bejegyezni és az adásvétel érvénytelennek minősül. Ennek a költsége eltérő lehet ingatlanonként, nagyságrendileg 0,5% – 5%-os díjra kell számítanunk.

Földhivatali illeték

Az ingatlan nyilvántartási díját általában a közjegyző vagy ügyvéd fizeti be, ami néhány ezer forint; azonban ez nem az ügyvédi költség része, így erre még azon felül kell számítanunk. De ez az összeg már mondhatni elenyésző mértékű a többi költségünkhöz viszonyítva.

Lakáshitel költségei

Hitellel kapcsolatos kiadások

Lakáshitel költségei

Ha a lakásvásárláshoz hitelre van szükségünk, számolnunk kell azzal, hogy ennek is vannak plusz költségei, elsősorban a hitel kamata. Szintén költséget jelenthet hiteligénylés során a folyósítási és értékbecslési díj. Ezen költségek nagyságáról teljesebb képet kaphatunk a THM, azaz a Teljes Hitel Díj Mutató tanulmányozása után.

A lakáshitel közjegyzői díja

A THM nem tartalmazza a közjegyzői díjat, amit szintén meg kell fizetnünk, ugyanis Magyarországon szabály szerint minden lakáshitelt közjegyzői okiratba kell foglalni. Ezt a díjat csökkenthetjük, ha a bank által követelt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot aláírjuk. Ebben az esetben a közjegyzői díj 30%-ra csökkenthető.

Előleg

A hiteligénylés lezárásaként szükséges lehet egy előleg megfizetése, ami legalább 3%-os, de ezt az előleg fizetést nem mindig követelik meg. Erről bankunknál tudunk részletesebb információt kérni.

Felmérési és értékbecslési díjak

Rendkívül fontos, hogy a megvásárolni kívánt ingatlanról készüljön felmérés és értékbecslés, ugyanis így tisztában lehetünk annak valódi értékével és határaival. Ezekre az információkra a hitel igényléséhez is szükség lehet.

Eladó lakás költségei

Költöztetés

A költöztetés összege sok mindentől függ, így előre talán nem is meghatározható, de attól még nem szabad róla megfeledkeznünk. A költöztetők díja, a csomagolóanyagok, illetve az új bútorok, berendezések is jelenthetnek nagyobb kiadásokat, így jobb, ha előre elkülönítünk ezekre is egy összeget.

Összegzésként

a lakásvásárlás előtt, a lakás meghirdetett árán felül érdemes még egy nagyobb összeget félretennünk, ami ideális esetben legalább a vételár 30 százaléka. Ez az összeg várhatóan elég lesz a további felmerülő költségek fedezésére, így nem érnek majd bennünket kellemetlen meglepetések.