Az otthonteremtési támogatások jelentős része a meglévő, vagy a tervezett gyermekekkel igényelhető a családoknak.

Ez a három otthonteremtési támogatás gyermekek nélkül is jár!

Az otthonteremtési támogatások jelentős része a meglévő, vagy a tervezett gyermekekkel igényelhető a családoknak. Sőt az elérhető összeget magát is befolyásolja a gyermekek száma (ilyen például a csok támogatás és a falusi csok). De a többi fiatal pár számára is vannak kedvezményes lehetőségek!

A Duna House Pénzügyek szakértői összegyűjtötték a lehetőségeket: három otthonteremtési kedvezmény gyermek (vagy gyermekek vállalása) nélkül is igénybe vehető!

A Duna House Pénzügyek szakértői összegyűjtötték a lehetőségeket: három otthonteremtési kedvezmény gyermek (vagy gyermekek vállalása) nélkül is igénybe vehető!

1. Kedvezményes újlakás áfa

2021. januárjától újból bevezetett kedvezményes lakásáfa mindenki számára elérhető otthonteremtési segítség. A kedvezmény hatására jelentős emelkedés várható az újépítésű projektek számában, így egyre több család juthat korszerű, jó minőségű otthonhoz.

Az áfacsökkentés kizárólag lakóingatlanokra érvényes, emellett egyetlen feltétele van még: az ingatlan alapterülete lakás esetén nem haladhatja meg a 150, míg ház esetén a 300 négyeztmétert.

Az adócsökkentés szempontjából a pénzügyi teljesítés számít, vagyis a 2021-től megfizetett számlák adótartalma már 5% lesz. A kedvezményes áfa 2022 év végéig lesz elérhető, sőt a 2022. végéig építési engedélyt kapott ingatanok esetében a 2026. december végéig megfizetett számlákra is a csökkentett adó lesz érvényes.

2. Adó-visszatérítési támogatás

Az önerős építkezéseknél visszaigényelhető a számlák 27%-os áfája. A telek vételára és a bekerülési költség után maximum 5 millió forint értékű adó-visszatérítési támogatást igényelhető ebben az esetben a 27%-os áfából. (Eddig is elérhető volt a preferált kistelepüléseken ez a támogatási forma, az idei évtől pedig már az ország bármely pontján igényelhető.)

A konstrukció igényléséhez teljesíteni kell bizonyos feltételeket:

  • Fél éves Tb-jogviszony
  • Büntetlen előélet
  • Köztartozásmentesség
  • Lakás esetén max. 150, míg háznál max. 300 négyzetméter lehet az alapterület
  • A költségvetés legalább 70%-ról kell benyújtani 27%-os áfatartalmú számlát

3. Az adó-visszatérítés ugyanezen feltételekkel használtlakás bővítésére és korszerűsítése után is igényelhető, ha az preferált kistelepülésen helyezkedik el, azaz a Falusi CSOK szintén idén bővített listájában szerepel.