Értékbecsléssel kapcsolatban keressen bizalommal!

Értékbecslés, avagy a veszteséges döntések elkerülése

Ingatlan vásárlás és eladás során is szeretnénk reális árat fizetni/kapni. Sokan úgy vélik, hogy hozzáértés (illetve tapasztalat és háttértudás) nélkül is könnyen meg tudják állapítani, hogy mi az ingatlan piaci értéke. Ez sajnos a legritkább esetben igaz. Valós, piaci árat nem tudunk meghatározni ingatlan értékbecslő nélkül!

Mit csinál egy értékbecslő pontosan?

A szakértő értékbecslő munkája mindig a helyszínen kezdődik. Felméri az ingatlant és a környezetét. Pontosabban az ingatlan elhelyezkedését, fekvését, megközelíthetőségét, infrastrukturális ellátottságát. Természetesen számba veszi az ingatlan közműellátottságát, az építmény korszerűségét és műszaki állapotát. Ezután megtörténik a hivatalos okmányok lekérése, ami alapján a nem fizikai tényezőket is figyelembe veszi, mint például az ingatlan tulajdoni és piaci viszonyait. Egy laikus számára már itt túl sok lehet az információ, pedig ez még nem is minden. A különböző módszereket és a valós piaci adatok követésének módját már nem is részletezném. Mindezeken felül a szakértelmem alapját képezi a témában szerzett sok évnyi tapasztalat is…

Csak egy értékbecslő képes az ingatlan valós, piaci értékét meghatározni, ami azonban eltérhet a forgalmi értéktől, azaz a vételártól. Azonban a számunkra legmegfelelőbb vételár megállapításában is érdemes az értékbecslő szakember segítségét kérni! Hogy miért?

Jellemzően az ingatlan eladás előtt állók, a környéken lévő ingatlanárakhoz viszonyítva állapít meg egy vételárat, ami egy téves eljárás. Az eladó által elképzelt ár és a piaci érték között ugyanis nagy eltérés lehet. Az értékbecslő egy olyan árat határoz meg, ami megegyezik a valós piaci értékkel és magába foglalja az ingatlan eszközeinek, állapotának és minden értékének tényét is.

Ne felejtsük el, hogy itt lényegében a legnagyobb tárgyi vagyonunkról lehet szó. Az ingatlan „beárazása” a valós árának ismerete nélkül pedig nagy kockázatvállalás, hiszen nagy anyagi veszteséget is okozhatunk magunknak. Természetesen az értékbecslési szolgáltatást is meg kell fizetni, pont mint a fodrászt vagy a tömegközlekedést, de miért pont a legnagyobb tárgyi értékünk felett döntenénk hasraütésszerűen, mikor elérhető a szakmai segítség?

Jobb segítségét kérni, mint később a veszteséges adásvételi szerződés megkötésén bánkódni.

Értékbecslés Tatabánya

Mikor van értékbecslőre szükség

Az ingatlan eladáson és vételen kívül mikor lehet még szükség szakértő értékbecslő segítségét kérni?

  • Hitelfelvétel során is elengedhetetlen az értékbecslés, lényegében enélkül nincs hitel. (Hiteligénylés esetén érdemes felvenni a kapcsolatot a hitelező bankkal: vannak olyan pénzintézetek, akik csak a velük szerződött partnertől fogadnak be értékbecslői szakvéleményt.)
  • A hagyatéki eljárás során az illetékes önkormányzat adó- és értékbizonyítványt állít ki a hagyatékban szereplő ingatlanról. Ez tartalmazza a tulajdonosok és az ingatlan adatait, az érték megállapításánál figyelembe vett tényezőket, illetve az ingatlan adott pillanatban fennálló értékét. Ez ellen fellebbezhetünk, vagy akár kérhetünk másodvéleményt egy általunk kiválasztott értékbecslőtől is, ha nem értünk egyet a bizonyítványban állítottakkal.
  • Érdemes még értékbecslő segítségét kérni vagyoni jogvitáknál, tulajdonostárssal való anyagi ügyek intézésénél, házassági vagyonközösség megszűnésénél, illetve egyéb viták, perek esetében is.

Képesítésemnek és tapasztalataimnak köszönhetően objektív szakvéleményt tudok alkotni az értékbecslés során, amelyet elfogad hivatalos dokumentumként minden állami szerv, közjegyző és a NAV is. A piaci értékmeghatározással szemben itt nem csak az eladási ár megállapítása történik, hanem egy sor hivatalos dokumentáció is, amely a fent említett eljárások során nélkülözhetetlen.